AIRSOFT 101

Puhuuko ystäväsi, lapsesi tai lapsenlapsesi lakkaamatta softauksesta, airsoftauksesta tai softaamisesta? Joudutko jatkuvasti googlettamaan alan termejä, jotta pysyisit kartalla keskustelussa? Mietitkö usein, mitä on softaaminen?

Jos nämä kysymykset tuntuivat tutuilta, on tämä artikkeli kirjoitettu juuri sinua varten. Ota tästä haltuun airsoftauksen peruskäsitteet ja toimintaperiaatteet ja ensi kerralla et jää sanattomaksi, kun airsoft taas nousee keskustelun aiheeksi!

Airsoft, eli tutummin softaus tai softaaminen on japanista lähtöisin oleva taistelupeli, joka painottuu elämyksellisyyteen. Pelin varusteet jäljittelevät aitoja tuliaseita ja peleissä käytetään sotilasrekvisiittaa. Lajia harrastetaan erilaisten airsoft-yhdistysten viikonloppupeleissä, joissa luodaan erilaisia taistelutilanteita, esimerkiksi lipun ryöstö tai linnoituksen valtaaminen. Pelejä on runsaasti erilaiseen makuun.

Turvallisuus mietityttää varmasti jokaista lajiin tutustuvaa. Se otetaankin lajin sisällä tosissaan ja uusi pelaaja tulee huomaamaan, että suojavarusteet ja niiden kunnossapito on olennainen osa pelejä. Kasvojen suojaaminen on tärkeää, sillä ase voi vahingoittaa vakavasti silmiä. Airsoft-käyttöön myydään erikseen erikoislaseja. Hampaiden suojaamiseen käytetään usein jääkiekon hammassuojia, mutta myös esimerkiksi verkon, muovilevyn tai huivin avulla voidaan suojata hampaita. Lisäksi airsoftiin kuuluu olennaisena osana armeijan suojavarustuksen ja esimerkiksi maastokuosisten vaatteiden käyttäminen. Ennen pelejä tulee huolehtia riittävästä levosta ja ravinnon saannista, sillä peli on fyysisesti kuormittavaa. Hyvät yöunet ja esimerkiksi maistuva hotelliaamiainen ennen peliä parantaa keskittymiskykyä.

Miten airsoftia sitten pelataan? Yksi pelimuodoista on skenaariopelit, joissa pelataan esimerkiksi tietyn sotahistoriallisen tapahtuman teeman mukaan. Usein pelit ovat kuitenkin fiktiivisiä, jotka yhdistelevät todellisia tapahtumia ja keksittyjä tapahtumia. Skenaariopelit edellyttävät eläytymistä ja teemaan sopivan vaatetuksen hankkimista. Esimerkiksi Vietnamin sotaan perustuvat pelit edellyttävät usein realistisia varusteita. 

Kiinnostuitko airsoftista? Etsi lähin peliseurasi internetistä ja tutustu heidän toimintaansa.